neděle 7. října 2018

Zuby, zuby, zuby - kde jsou?

Během prvního roku života projde dítko velkými změnami. Začíná to krásnýma zážitkama jako je první překulení, první lžička opravdového jídla, batolení, první krůčky atd. Ovšem ne vše je procházka růžovým sadem, největším peklem (dovolím si to tak nazvat) jsou zuby. Každý den je vyhlížíte, říkáte si, kdy už se konečně vyklubou a když se tak stane, proklínáte to.

Izabela 15měsíců 2zuby
My to zažíváme zrovna teď. Jistě, říkáte si, že je to celkem pozdě v 15měsících, ale jak všichni víme, každé dítě je jiné a každé se vyvíjí "po svém". Obvykle se první zoubky klubou během 5.-7.měsíce, což u nás taky začalo. 


Znáte to, když nadejde čas, začnete svýmu dítku konečně vařit opravdové jídlo, těšíte se z toho, že už může jíst něco jiného než mlíko, něco, co pro něj se vším úsilím přesto s láskou uvaříte. Pár měsíců vás to bude bavit, protože pro něj je to něco nového a baští a baští. A vy máte takovou radost, že jí, že vám je i fuk, jak hrozně to jídlo kazíte tím, že ho musíte mixovat. 
Mě už to ale nebaví! Doktorka vám řekne, že přišel ten správný čas, kdy dítě už může jíst plnohodnotné jídlo jako vy! Že už nemusíte vymýšlet jedno jídlo vám, druhé jemu. Ale jak sakra rozmixujete karbanátek, palačinku, lívance nebo řízky?! Tak sakra, už vyrostou ty zuby?!

Modlíte se pokaždé, když má jen zvýšenou teplotu, když náhodou nechce jíst, že už konečně ty zatracený zuby vyrostou.
Pak přijdou ty trapný otázky typu: "Proč ještě nemluví?" - No ty v*le, proč asi, protože nemá zuby ne? Klepete si na čelo a říkáte si, jestli ty lidi jsou občas normoš. 



No ale, teď jsme tedy ve fázi, že ty zuby rostou. A všechny najednou. A to nechcete. Nahoře, dole, veprostřed. 
A s nimi jsou tu:
  • teploty, řev, nechuť k jídlu 
  • utěšování
  • uklidňování 
  • mazlení 
  • kruhy pod očima
  • nevyspání
Takže dítě celý dny hladový, ale co s tím dělat když do tý pusy prostě nic nestrčí, tím pádem pořád řve a ty nevíš jestli je to hladem nebo bolestí. Tak začneš šišlat, utěšovat, říkat hezký slovíčka, ale to dítě už je tak velký, že ho kecama neoblbneš a prostě ti jednu flákne. (Po kom je tak náladová?).
A když si uvědomím, co nastane až ty zuby vyrostou úplně - čištění, zubař. Ne. Ať radši žádný nemá a já s radostí budu dál mixovat jídlo. 


Takže moje rada na konec zní: 

"Kupte si kvalitní mixér"


Terez  










Žádné komentáře:

Okomentovat